Gigabyte va oferi o mini-placă mai puternică decât RaspberryPi

0
151
vizualizări

Raspberry Pi s-a dovedit a fi un micro-computer foarte versatil și, mai ales, la un preț foarte accesibil. Deși performanțele acestuia sunt limitate pe măsura dimensiunii, tocmai dimensiunea și flexibilitatea lui s-au dovedit cele mai bune atuuri pentru succesul avut. Astfel, Gigabyte a anunțat recent că este pe cale să ofere un dispozitiv similar denumit momentan GA-SBCAP3350, în fapt o micro-placă cu puțin mai mare ca Raspberry Pi însă cu performanțe și conectică mult superioare.

Gigabyte GA-SBCAP3350
Gigabyte GA-SBCAP3350

GA-SBCAP3350 măsoară 146 x 102 mm, aproape dublă mărimea unui Raspberry Pi care are 85 x 56 mm. Placa de la Gigabyte aduce vizual mai mult cu o placă de bază a unui PC clasic, într-un fel chiar funcționând ca una. Totuși, este cu mult mai mică în dimensiuni chiar și decât o placă în format mini-ITX, care măsoară 170 x 170 mm. Gigabyte a construit GA-SBCAP3350 în design Copper PCB și cu un radiator mare de aluminiu pentru disiparea căldurii pe partea opusă componentelor active ale plăcii. În teorie, acest lucru ar trebui să ofere o performanță termică superioară și o fiabilitate mai mare.

Totuși, placa GA-SBCAP3350 nu vine înzestrată cu toate cele necesare, un exemplu fiind memoria. Vei putea adăuga memorie RAM după preferința personală în singurul slot tip DDR3L SO-DIMM, dar maxim 8GB. Placa mai dispune de un slot mini PCIe pentru conectarea unui SSD mSATA, dar și de un slot pentru o placă Wi-Fi de dimensiuni mai mici. Pe lângă acestea, un plus reprezintă doi conectori standard de tip SATA.

Inima care pulsează în acest mini-computer de la Gigabyte este un CPU Intel Celeron N3350 din familia Apollo Lake, un chip dual-core tactat la 1.1GHz cu turbo boost până la 2.4GHz. Acest procesor nu este unul cu performanțe impresionante după standardele celor tip desktop, comparat însă cu modestul quad-core Broadcom tip ARM din RaspberryPi și luând în considerare că este pe arhitectură x86, placa GA-SBCAP3350 va permite rularea de aplicații și sisteme de operare mult mai pretențioase. Totuși, procesorul este lipit direct pe placa de bază, fiind singura componentă la care nu vei putea face upgrade.

Gigabyte GA-SBCAP3350
Gigabyte GA-SBCAP3350

Placa excelează și pe partea de conectică externă, dispunând de o multitudine de porturi I/O. Pe lângă două conexiuni USB 3.0 plus patru tip USB 2.0 disponibile prin pinii de pe placă, mai găsim două porturi Ethernet gigabit, iar pentru semnal video ne putem folosi atât de conectorul VGA standard cât și de unul HDMI, conectorul HDMI suportând chiar rezoluții de 4K la 30Hz.

Așadar, conform specificațiilor descrise, oferite de Gigabyte, această struțo-cămilă GA-SBCAP3350 poate fi considerată un fel de hibrid între Raspberry Pi și o placă de bază clasică de PC. Momentan nu se cunoaște prețul sau data lansării.

LASĂ UN MESAJ:

Adaugă un comentariu!
Completează numele tău

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.