Cum să instalezi NextCloud 11 pe Ubuntu 16.04

0
208
vizualizări

nextcloud logoNextCloud este o soluție similară Dropbox sau Google Drive pentru găzduirea, sincronizarea și partajarea datelor tale, dar găzduită de tine. Instalarea NextCloud pe Ubuntu este ceva aproape trivial. Dacă vrei să îți creezi un sistem de backup cu sincronizare automată a fișierelor atunci acest articol este pentru tine!

NextCloud este o soluție cloud de tip SaaS, iar dacă vrei să afli mai multe despre tipurile diferite de cloud existente, vei putea citi într-un articol viitor. Dacă vrei să îl citești când apare, îți recomand să te abonezi la acest site sau pagina de Facebook.

În acest articol vei putea afla cum se instalează partea de server a NextCloud.

Important! Folosește acest tutorial ca un ghid și reține că există posibilitatea să apară pierderi de date dacă nu știi cum să procedezi corect în oricare moment. Nu experimenta pe un sistem pe care ții date importante. Nu răspund de ce faci!

Dacă îți place acest tutorial și vrei să ne ajuți să susținem site-ul și să publicăm articole de calitate, donează prin PayPal:

Pasul 1: Instalarea software-ului pentru server-ul web

Ca prim pas înainte de a instala NextCloud va trebui să instalezi un server web, baza de date și suportul pentru PHP. Îți recomand să folosești Ubuntu 16.04 sau mai recentă, deoarece vine implicit cu PHP7. PHP7 aduce multe îmbunătățiri față de versiunile anterioare de care va beneficia și NextCloud. În acest ghid voi folosi un sistem Ubuntu Server 16.04 deja instalat. Vei avea nevoie de acces root pentru procedurile care urmează. Vom folosi Apache ca server web. Introduce comenzile una câte una pentru a evita posibile erori!

Ubuntu 16.04

Partea 2: Alegerea bazei de date

Acum că avem pregătit server-ul web cu suport php, ne mai rămâne să alegem baza de date care va fi folosită de NextCloud. Avem trei opțiuni:

SQLite: o bază de date compusă dintr-un singur fișier. Este recomandată doar pentru instalări nepretențioase, iar NextCloud nu va rula foarte rapid pe ea.
MariaDB/MySQL: cele mai populare baze de date open source și recomandarea din acest tutorial.
PostgreSQL: o bază de date populară tip enterprise. Mult mai complicată decât MySQL/MariaDB.

Dacă nu sunteți sigur ce să alegeți, recomandarea este MariaDB/MySQL.

MySQL/MariaDBSQLitePostgreSQL

Partea 3: Pași preinstalare NextCloud

Ultimul pas reprezintă instalarea soluției NextCloud, configurarea și rularea acesteia.

Ubuntu 16.04

Partea 4: Instalarea NextCloud

Acum urmează instalarea efectivă a soluției NextCloud folosind interfața web. Accesează http://adresa-ta-ip/nextcloud (poți înlocui adresa cu un nume de domeniu dacă îl deții) și vei fi întâmpinat de următorul ecran:

Nextcloud-instalare

Alege un nume pentru utilizatorul care va administra aplicația și o parolă puternică pentru acesta. Selectează baza de date pe care o folosești, a cărei instalare am detaliat-o la pasul 2. Completează datele solicitate și finalizează instalarea.

Dacă toți pașii au decurs corect, ar trebui să fii întâmpinat de următoarea interfață:

Nextcloud-fisiere

Felicitări!

Dacă îți place acest tutorial și vrei să ne ajuți să susținem site-ul și să publicăm articole de calitate, donează prin PayPal:

LASĂ UN MESAJ:

Adaugă un comentariu!
Completează numele tău

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.