Care sunt diferențele între WQHD, QHD, 2K, 4K și UHD?
Rezoluțiile explicate. Ce înseamnă de fapt denumirile WQHD, QHD, 2K, 4K și UHD?

Cu o piață inundată cu diverse dispozitive mai mult sau mai puțin „smart”, cu ecrane de mărimi diferite, cu diverse rezoluții și denumiri criptice pentru aceste tehnologii, devine tot mai complicat pentru un utilizator obișnuit să le diferențieze din tot mai multe puncte de vedere. Unul din cele mai importante aspecte pentru un dispozitiv care dispune și de un ecran, îl reprezintă rezoluția de afișare. Cu cât mai mare, cu atât ar trebui ca imaginile sau filmele pe care le redă dispozitivul să arate mai bine. Însă, dacă rezoluția pe care o redă un dispozitiv este denumită în descrierea tehnică a acestuia cu denumiri complicate precum qHD, WQHD, UHD, etc., poate deveni dificil pentru un utilizator fără cunoștințe tehnice temeinice să ghicească însemnătatea acestora.
Acest articol va încerca să explice aceste terminologii într-un limbaj mai simplu de înțeles pentru ca, la următoarea dată când veți cumpăra un produs electronic care are în denumire un astfel de termen care poate suna prea complex, să știți ce cumpărați de fapt.
Pentru început vom explica bazele.
HD și Full HD
Una dintre specificațiile tehnice cel mai des întâlnite și de multe ori greșit înțelese sau chiar greșit utilizate în prezentarea unui produs este High Definition sau HD. Termenul a devenit sinonim pentru orice dispozitiv care poate afișa imagine la detalii sau calitate superioare. Însă, când vorbim despre rezoluții, termenul HD se bazează pe rezoluțiile originale ale televiziunii HD (HDTV).
Când a apărut prima dată televiziunea HD, se foloseau puține rezoluții pentru broadcast și afișare. Rezoluția de bază avea dimensiunea de 1.280 pixeli în lățime și 720 pixeli în înălțime, iar termenul prescurtat era 720p. Litera ‘p’ utilizată în termen se referă la o modalitate de afișare denumită „progressive scan” (scanare progresivă), fiind opusul 1080i, denumită ‘interlaced’ (intercalată sau întrețesută). Multe dintre telefoanele de buget sau monitoarele și televizoarele ieftine utilizează această rezoluție, dar aceasta nu mai este comună pe ecranele de dimensiuni mari.
În ziua de astăzi, când spunem HD, ne referim de fapt la ceea ce tehnic are denumirea prescurtată ‘Full HD’, o rezoluție cu dimensiunea de 1.920 x 1.080 de pixeli, deseori denumită prescurtat și 1080p. Această rezoluție este comună pe televizoarele inteligente și pe multe dintre telefoanele moderne, PC-uri, laptop-uri și monitoare. Cele două rezoluții HD utilizate afiează imaginea într-un raport de dimensiune de 16:9 (aspect ratio) (astfel, pentru fiecare 9 pixeli afișați pe verticală, corespund 16 pixeli pe orizontală), proporție denumită și wide-screen.
De reținut că nu are importanță dimensiunea fizică a unui ecran care redă imagine la rezoluție HD sau Full HD. Chiar dacă ecranul este al unui telefon care are 4 inchi sau este un televizor de 65 de inch, numărul de pixeli este același. Însă, un telefon care redă imagine Full HD oferă o imagine cu mult mai multe detalii decât un monitor Full HD. În descrieri, termenul tehnic folosit pentru redarea detaliilor este pixeli-per-inch (ppi).

QHD/WQHD
Revoluția tehnică care a dezvoltat piața telefoanelor inteligente în ultimii cinci ani, a început să promoveze noi termeni tehnici propuși de producători, pur și simplu disperați în unele cazuri să inglobeze rezoluții tot mai mari, chiar în produse care nu necesitau așa ceva. Sunt discutabile cazurile unde folosirea rezoluțiilor mai mari decât Full HD reprezintă pur și simplu pierderi, pe ecrane foarte mici pe care până și persoane cu vedere foarte bună nu pot sesiza diferențe semnificative. Indiferent de acest aspect, producătorii au realizat așa ceva cel mai probabil în scopuri de marketing. Astfel, ca rezultat, ecrane cu rezoluții Quad High Definition (QHD) au devenit o alegere populară în dispozitivele moderne.
Dimensiunea QHD reprezintă în factor de mărime, de patru ori definiția standard HD 720p, însemnând că, pe un ecran cu aceeași dimensiune se pot afișa un număr de patru ori mai mare de pixeli decât pe un afișaj HD, respectiv 2.560×1.440 pixeli, sau 1440p. La fel ca la toate derivatele HD și acesta dispune de un aspect 16:9, așadar QHD poate purta și denumirea de WQHD (Wide Quad High Definition), dar reprezintă același lucru.
Cele mai multe dispozitive Android de top lansate în ultima perioadă dispun de afișaje QHD, după ce, pentru prima dată în industrie, LG a popularizat această rezoluție cu telefonul G3 lansat în 2014. Telefoane precum Samsung Galaxy S6, Google Nexus 6P sau LG G5 dispun de același afișaj QHD.

Câteoadată, referirea la QHD sau WQHD se poate face și utilizând termenul 2K, în ideea că reprezintă jumătate din rezoluția 4K utilizată în televizoarele de top. Dar, tehnic, rezoluția standard pentru 2K este de 2.048 x 1.080 de pixeli, ceea ce înseamnă că QHD este de fapt o rezoluție superioară. Există și cazuri în care se face referire la QHD utilizând termenul de 2.5K.
qHD
În majoritatea cazurilor, la utilizarea termenului qHD apare confuzia cu QHD. În ciuda similarității, qHD înseamnă Quarter High Definition, iar rezoluția acestuia este de 960 x 540 pixeli – un sfert din rezoluția 1080p Full HD.
4K și UHD
Și rezoluțiile 4K și Ultra High Definition (UHD) pot produce confuzie, deoarece amândoi termenii sunt deseori folosiți unul în locul celuilalt, deși nu sunt unul și același lucru.
Ecranele 4K real sunt utilizate în producția profesională și în cinematografia digitală și pot afișa 4.096 x 2.160 pixeli. UHD este diferit prin faptul că este un afișaj pentru consumatorii obișnuiți și pentru standardul de broadcast, având o rezoluție de patru ori Full HD 1080p, respectiv 3.840 x 2.160 pixeli. De asemenea, UHD este un alt standard care oferă aspectul 16:9, însă acest aspect diferă la rezoluția 4K real.
Totuși, amândouă definițiile 4K și UHD pot utiliza termenul tehnic prescurtat 2.160p, pentru a respecta standardele HD precedente, chiar dacă acest lucru poate crea confuzie deoarece există o mică diferență în numărul de pixeli, iar unele mărci pot profita de utilizarea unor astfel de termeni pentru promovarea unor produse care nu corespund unei descrieri reale.

Deci, dragi cititori, vă recomandăm o anumită atenție în produsele în care vă investiți banii. Informați-vă temeinic și investiți deștept!