Review Amazon Kindle Fire HD 8.9”
Amazon are tendința să-și ofere spre comercializare produsele proaspăt lansate mai întâi în Statele Unite, iar ulterior, de obicei după o perioadă destul de lungă de timp și în celelalte țări. Spre exemplu, recent lansatul Amazon Kindle Fire HD 8.9” a apărut în Marea Britanie abia după șase luni, în România nefiind în acest moment disponibil oficial. De asemenea, versiunea cu 4G LTE a tabletei va sosi la compania de furnizare de servicii mobile AT&T din Statle Unite abia din 5 aprilie, această companie fiind prima care va putea comercializa produsele Kindle Fire HD în magazinele retail proprii cu un contract opțional de 2 ani. Modelul cu 32GB va fi comercializat prin AT&T și va avea un preț estimat, fără abonament, de 399 de dolari, același preț cu care se comercializează pe Amazon, îns schimb la achiziția cu abonament pe 2 ani prețul tabletei va fi de aproximativ 249 de dolari. Momentan, nu există o disponibilă și o versiune 3G.
Amazon Kindle Fire HD 8.9”este dotat cu un afișaj de tip IPS cu o rezoluție imensă, de 1.920×1.200 pixeli și o diagonală de 8,9 inch. Împreună cu o densitate de 254 pixeli per inch (PPI) oferită de acest gadget, putem spune că nu există diferențe de calitate a imaginii, aceasta fiind aproape identică cu cea de la un iPad (264PPI) sau chiar de la Nexus 10 (300PPI). Alte caracteristici tehnice ale tabletei conțin procesorul, care este un dual-core TI OMAP4470 ce funcționează la frecvența 1,5GHz, un GPU Power VR SGX544, memoria RAM de 1GB, o cameră video frontală pentru video chat, difuzoare stereo cu suport Dolby, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth, giroscop și o baterie capabilă să ofere aproximativ 10 ore de utilizare la o singură încărcare completă.
Ecranul IPS înseamnă de obicei calitate, culori vibrante și un negru reprodus aproape impecabil, mai ales că Amazon utilizează predominant această culoare în interfața de utilizator. Ca o notă suplimentară, poate părea puțin ciudat, dar este posibil ca Amazon să fi ales această culoare și pentru a „ajuta” bateria să economisească din energia consumată de acest gadget. De asemenea, față de mulți alți competitori, Kindle Fire HD oferă și o ieșire HDMI, așadar vă veți putea bucura de o experiență superioară a interacțiunii cu conținutul oferit, utilizând un televizor sau monitor cu diagonală mare.
Tableta este foarte ușoară la cele 567 de grame, mai ușoară chiar cu aproape 100 de grame decât echivalentul iPad, fiind de asemenea și mai subțire.
Prima interacțiune cu tableta se realizează în ecranul principal (home screen) printr-un simplu carusel care afișează cele mai recente articole utilizate, afișarea acestora fiind amestecată, utilizatorul putând alege să revină la cea mai recentă pagină web accesată sau cel mai recent film urmărit, cea mai recentă carte citită sau ultima melodie ascultată.
De reținut că utilizatorul este limitat la accesarea de conținut exclusiv prin aplicațiile oferite de Kindle, aplicații suplimentare nefiind încă disponibile în app store-ul acestuia. Acest lucru nu ar fi o problemă dacă sursa conținutului redat este de la Amazon, dar poate reprezenta o limitare frustrantă pentru fișiere pe care acest dispozitiv va refuza să le deschidă.
Totuși, conținutul oferit de către Amazon este impresionant, utilizatorul putându-se bucura de filme, inclusiv HD, via serviciul LoveFilm Instant, dar care, din păcate, nu operează și în afara Statelor Unite, având însă o alternativă în serviciul Netflix. În schimb, lista de aplicații este extrem de limitată, comparat cu ce putem regăsi în varianta integrală a Google Play Store, acest lucru fiind extrem de dezamăgitor. Oferta de jocuri din App Store-ul Amazon este aproape minimală, acest aspect îndepărtând cel puțin potențialii clienți pasionați și de jocuri pe astfel de dispozitive, aplicații precum Facebook nu pot fii utilizate decât cel mult în varianta ‘mobil’, chiar și via navigatorul web preinstalat, aplicația iPlayer nu oferă opțiunea HD, clientul de e-mail încorporat este ascuns în meniul More din Settings și, multe altele…
Deși Amazon nu specifică în mod oficial, bateria din Kindle Fire HD 8.9” este un model de 6.000mAh, adică, aproape jumătate din capacitatea celei dintr-un iPad 4 și 2/3 din cea de la Google Nexus 10.
Din prisma prețului, Kindle Fire HD 8.9” poate fii totuși un ‘chilipir’, dat fiind calitatea oferită de ecran, modelul de bază cu 16GB costând în Statele Unite 269USD, iar pentru 30USD suplimentari puteți achiziționa varianta cu 32GB, deși nu este neapărat necesară o asemenea capacitate, dat fiind faptul că tot conținutul poate fii păstrat în cloud și accesat foarte ușor la nevoie.
Un aspect interesant este faptul că Kindle Fire HD 8.9” oferă implicit reclame pe ecranul principal, reclame de care putem „scăpa” dacă plătim o taxă suplimentară de aproximativ 15 USD.
Kindle Fire HD aduce foarte mult cu un iPad mai degrabă decât cu o tabletă Android, chiar în ciuda faptului că se bazează pe Android. Precum la iPad, au fost investite timp și efort în vânzarea de conținut via acest dispozitiv și din acest motiv, o multitudine de funcții au fost limitate. Și Google vrea să vândă utilizatorului diverse lucruri, dar comparat, acesta a făcut încă nimic care să afecteze sau limiteze interacțiunea utilizatorului cu dispozitivul achiziționat.
Dacă totuși sunteți un fan Amazon, cumpărați muzică, cărți, ilustrate, sua sunteți un amator LoveFilm sau abonat Netflix, atunci Kindle Fire HD 8.9” poate fii o tabletă potrivită pentru dvs. la un preț rezonabil.
Dacă, în schimb, preferați să vă procurați conținut din mai multe surse, vă place să vă jucați pe cele mai recente jocuri, aveți nevoie de acces la o gamă mai variată de aplicații sau vreți să aveți libertatea de a vă alege navigatorul web sau de e-mail preferat, atunci un Google Nexus 10 poate fii o alternativă mai bună pentru dvs. pentru aprox. 140USD în plus.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/g.ciprian@osn.ro/Review Amazon Kindle Fire HD 8.9in/”/]