LibreOffice: Un suflu nou pentru aplicațiile de editare office
The Document Foundation a publicat versiunea finală stabilă a suitei de editare LibreOffice 3.3. Dezvoltarea LibreOffice a fost începută anul trecut, în septembrie, darorită frustrărilor apărute în urma unui control inconvenabil unei părți a dezvoltatorilor de către Oracle și planurile anunțate de către această companie privind suita OpenOffice.
Îngrijorarea generată de planurile Oracle pentru OpenOffice, o treime dintre dezvoltatorii acestei suite de aplicații au format în septembrie anul trecut, The Document Foundation și au început să lucreze la o alternativă convenabilă proprie originată din OpenOffice. The Document Foundation dispune de suportul unor nume mari cum ar fi Red Hat, Google, Novell sau Canonical.
Ruptura de Oracle, numărul ridicat al dezvoltatorilor și un model de dezvoltare open source mult mai prietenos a permis Fundației să creeze și să publice această suită și versiune într-o manieră mai ”agresivă”, incluzând în această versiune și un număr de facilități noi sau originale, reușind astfel să realizeze și o distincție față de OpenOffice 3.3 dezvoltat actualmente de Oracle.
De asemenea, suita LibreOffice va fi preferată în detrimentul OpenOffice pentru a fi inclusă în următoarea versiune a Sistemelor de Operare Ubuntu și OpenSUSE.
Detaliile privind planurile de viitor pentru LibreOffice includ deja lansările preconizate pentru următoarele versiuni în februarie (3.3.1), martie (3.3.2) și mai (3.4.0).
Unele dintre facilitățile nou integrate și cerute de către dezvoltatori în versiunea 3.3 includ printre altele, un installer nou pe Windows care dispune de versiune all-language într-un singur build al LibreOffice și, în pregătirea terenului pentru versiunile următoare, o curățare a codului pentru o eficiență mai mare, abilitatea de a importa fișiere SVG, îmbunătățiri în meniurile de navigare și unelte, administrarea mai bună a foilor de calcul și celulelor în Calc, precum și suport pentru documente Microsoft Works și Lotus Word Pro. LibreOffice integrează și extensii pentru importul documentelor de tip PDF.
Italo Vignoli, unul dintre membri fondatori The Document Foundation, declara într-o discuție privind evoluția suitelor de tip office: „We feel that office suites are 20 years old and what is happening around the user is really going in different directions from where the office suites were, when Windows was born.”, acesta arătând în special către noile platformele alternative disponibile cum ar fi tabletele, netbook-urile și telefoanele inteligente, subliniind faptul că suitele office nu au fost gândite pentru acestea, „Our developers were telling us that the source code was a little bit too old to match the vision for the future.”
LibreOffice 3.3 este publicat sub licență GNU LGPL versiunea 3 și este disponibil pentru platforme Windows, Mac OS X (Intel și PPC) și Linux (32-bit și 64-bit în format rpm sau deb).