SWIFT: Parlamentul European respinge tratatul cu SUA privind transferul de date
Știrea e scurtă:
Parlamentul European a respins astăzi cu 378 de voturi la 196 acordul interimar privind transferul de date bancare către Statele Unite prin reţeaua SWIFT.
Poveste e mai lungă dar merită înțeleasă pe deplin.
Acum vreo aproape 3 ani a ieșit un scandal mondial pe tema SWIFT. Pe scurt s-a descoperit că SUA a avut acces practic nelimitat (evident, tot ca să prindă teroriștii) la toate tranzacțiile internaționale bancare (derulate prin SWIFT ), fără autorizare judiciară, pe seama unui simplu protocol.
A ieșit un scandal uriaș și pentru că SWIFT era, dpdv juridic o societate belgiană, deci în sens larg europeană, iar protecția datelor personale are în Europa o protecție superioară față de SUA.
Între timp povestea s-a mușamalizat printr-un acord între UE (adică onor Comisia Europeana și Consiliul European) și SUA care au stabilit condițiile în care SUA are acces la transferurile bancare europene.
La sfârșitul lui 2009, povestea a renăscut pentru că SWIFT a decis să pună niște noi servere în Elveția, Olanda și Belgia, iar tranzacțiile europene să nu mai fie rutate prin SUA, deci un nou acord se impunea. Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluție anul trecut prin care cerea ca noul acord să aibă în vedere respectarea vieții private, cf regulilor europene.
Schimbarea se produce odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009, care este practic noua “constituție” a UE (destul de trecută cu vederea în România). Una din modificări îl reprezintă rolul PE, care trebuie să aprobe orice convenție internațională aprobată de UE, dar și să fie informat în mod corect și la timp cu privire la negocieri.
Lucrul asta nu s-a întamplat, așa că noul tratat care tot nu respectă prevederile europene în materie de protecție a datelor personale a fost respins de Comitetul pentru Libertăți Civile, dezbătut ieri în plenară și respins astăzi prin vot.
Una din eurodeputate puncta foarte bine ieri ”Ni s-a cerut să spunem DA surorii mai mici a lui Big Brother”, ca un răspuns direct la presiunile pe faţă făcute de americani.
(pentru mai multe detalii vezi un FAQ referitor la de ce PE trebuie să respingă acordul)
Două concluzii:
– În primul rînd e un semn bun că PE arată, și nu pentru prima oară, că îi pasă de viața privată a cetățenilor UE. PE este un instrument mult mai democratic decît Parlamentul nostru și mult mai atent la semnalele cetățenilor sau ale societății civile. Dependența față de grupul parlamentar din care fac parte este cu mult mai mică, iar argumentele aduse chiar contează.
– În al doilea rînd votul este un semnal către Comisia votată cu două zile în urmă și Consiliul European, că PE nu va ezita să-și folosească poziția mult întărită în urma tratatului de la Lisabona. PE este unicul organism al Uniunii Europene ales direct de cetățeni vrea să-și întărească poziția de “alături de cetățeni”, mai ales în condițiile unui euroscepticism crescînd.
Ce legătură are povestea asta cu IT-ul?
Are.
În primul rînd că toate tranzacțiile prin SWIFT sunt electronice. Și simplu de interceptat. Asta însă nu le face deloc legale. Ba din contră.
În al doilea rînd că design-ul sistemului face imposibilă extragerea unui singure tranzacții, ci o să se poată obțină doar toate tranzacțiile către o țară dintr-o anumită zi. Ceea ce înseamnă că se pare că Trezoreria SUA a avut acces cam la 25% din tranzacții. Ceea ce este imens.
În al treilea rînd, pentru că măsurile tehnologice încep să devină un panaceu pentru orice problemă de securitate, ceea ce este fundamental greșit, în special pe segmentul de protecție a datelor personale. (vezi și însemnarea Privacy by Design). Mă gîndesc aici la noile scannere corporale (am mai discutat de subiect) deja introduse în Marea Britanie și Olanda, ca soluție (netestată, nedezbatută, neverificată) la un atentator prins în decemebrie 2009. Eurodeputatul german Alexander Alvaro (Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa) explica și el „Am impresia că tehnologia a devenit o nouă religie în lupta împotriva terorismului”
PS: Dacă vă interesează mai multe despre Parlamentul European și ce face efectiv (da, ne interesează și pe noi că suntem în UE), site-ul său în limba română este bine actualizat. Și știrile astea nu le prea găsiți la TV. Dar sunt importante.
E adevărat, Becali nu prea apare…
11/02/10
Articol preluat de pe http://legi-internet.ro/ sub Licența Creative Commons BY-NC-SA 3.0 România
Această operă creată de Bogdan Manolea este licenţiată sub o Licenţă Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România Creative Commons.