Următoarea versiune Debian va avea și kernel FreeBSD
Pentru prima oară, proiectul Debian va publica o variantă stabilă a distribuției care va rula pe kernel FreeBSD, variantă ce va fi lansată odată cu lansarea următoarei versiuni – Squeeze, anul viitor.
Directorul de proiect al Debian, Steve McIntyre a declarat pentru iTWire: „Avem oameni care lucrează la portarea Debian pe alte kernel-uri aproape de la începuturile proiectului. Acest lucru a început prin utilizarea pentru prima dată a kernel-ului GNU/Hurd, dar, din diverse motive acesta nu a fost un proiect de mare succes. Există însă de curând, mai multe grupuri de persoane care testează folosirea a diverse kernel-uri BSD ca și bază pentru distribuția Debian. Oamenii din GNU/kFreeBSD au realizat un port propriu, port care a fost dezvoltat suficient de mult încât să poată fi livrat alături de celelalte arhitecturi disponibile, într-o versiune stabilă și sperăm să realizăm acest lucru în Squeeze.”
Pe wiki-ul Debian se poate regăsi o listă de motive care încearcă să justifice preferințele oamenilor pentru Debian GNU/kFreeBSD în detrimentul Debian GNU/Linux. Dintre acestea se pot cita:
Interfețe de kernel mai curate sau mai standardizate: o singură implementare /dev via devfs, în locul a trei moduri discordante de administrare a /dev pe care le oferă Linux; OSS ca sistem de sunet de bază (ex. interfața standard suportată de marea majoritate a sistemelor Unix existente) şi OpenBSD Packet Filter (pf).
Alte motive de reținut sunt implementarea unor facilități de securitate precum jails, suportul pentru drivere NDIS și posibilitatea existenței (implementării) suportului pentur ZFS în kernelul principal (datorită unor probleme legate de licențiere, este posibil ca ZFS să nu apară pe Linux), kFreeBSD oferă o alternativă în cazul în care Linux va fi declarat „ilegal” în procesul SCO sau altele asemenea. În termeni legali, sursele Linux sunt precum un câmp minat. kFreeBSD este mult mai puțin vulnerabil la asemenea atacuri, deoarece modelul propriu de dezvoltare nu este foarte „accesibil”.
Dezvoltatorii kFreeBSD pun un accent mai mare pe implementarea de noi facilități, iar portul Xbox poate fi un bun exemplu. Unele persoane spun că kFreeBSD are o performanță și stabilitate superioară, în special prin sistemul de fișiere și administarea discului. Și nu în ultimul rând, kernel-ul kFreeBSD ar putea suporta modele hardware pe care Linux nu poate, ori suportul pe kernel-ul FreeBSD este mult mai bun.
De asemenea, în wiki sunt înșirate și o listă de motive pentru care oamenii ar putea prefera utilizarea Debian GNU/kFreeBSD în locul a însuși FreeBSD, ținând mai mult de preferințele lor personale decât cele practice: sistemul de pachete al Debian, userland-ul GNU, module precum driverul ext2fs, sau viitoarele reiserfs și xfs, sau viitorul driver de rețea pentru Xbox care va fi compilat în kernel-ul de bază.
Mcintyre a declarat că modul în care va arăta sau se va interacționa cu sistemul va fi în mare la fel cu echivalenta Linux, dar vor exista câteva modificări relative la modul de afișare a kernel-ului, cum ar fi suportul diferit pentru dispozitive, drivere audio diferite, fără udev. În mare parte, sistemul Debian este proiectat pentru portabilitate, astfel că nu se așteaptă apariția unor probleme majore.