Sun şi peţitorii
Conform ultimelor zvonuri, SUN se află în căutare de posibili cumpărători pentru a ieşi din impasul financiar în care se află, iar cele mai probabile negocieri sunt duse cu IBM. Este o bătălie a giganţilor din care, cel puţin teoretic, toată lumea ar trebui să iasă învingătoare. Totuşi, aparenţele se pare că sunt înşelătoare.
„International Business Machines Corp. is in talks to buy Sun Microsystems Inc., the Wall Street Journal reported” a fost citatul zilei de ieri care a ţinut cap de afiş pentru publicaţiile online şi offline din întreaga lume.
Cei minim 6,5 miliarde de dolari americani pe care IBM ar trebui să-i dea pe Sun, ar reprezenta cu puţin mai mult decât valoarea acţiunilor companiei Sun pe NASDAQ. Sun a încercat în repetate rânduri să contacteze şi companii precum HP, Dell sau Cisco pentru preluare, însă negocierile nu au dus la un rezultat concret. Se pare că nici negocierile duse actualmente cu IBM nu sunt foarte sigure, deşi în cazul unei preluări ar putea rezulta un gigant tehnologic care ar putea detrona în timp compania Microsoft cu al ei monopol pe piaţa S.O. şi Office şi ar putea avea un impact major pe piaţa de servere şi chiar desktopuri. Interesul celor două companii este cu atat mai comun pe aceaste fronturi, datorită faptului că amândouă produc sisteme şi aplicaţii independente de tehnologiile Microsoft şi Intel.
IBM a achiziţionat în ultimii ani diverse companii de software şi servicii, vânzând în schimb diviziile de hardware, profiturile IBM provenind în mare majoritate din servicii şi softuri. În cazul achiziţiei şi păstrării diviziei de hardware a Sun, IBM şi-ar putea cosolida poziţia în faţa HP pe piaţa de servere şi ar transforma această ramură operaţională în a treia sursă de venituri, deloc de neglijat.
Există totuşi multe voci care susţin contrariul acestui scenariu. Variante cum că IBM ar putea prelua Sun şi o va vinde ulterior pe bucăţi, păstrându-şi pentru el cele mai bune părţi şi asta, doar pentru a elimina un competitor important, sunt cele mai răspândite.
Tot aceste voci susţin că Sun ar trebui vândută mai degrabă către alte companii, precum Hewlett Packard, Dell, Juniper Networks, Hitachi sau Cisco Systems, dintre care, ultima este considerată a fi cea mai în măsură să conducă Sun mai departe.
Cisco este o entitate proaspăt intrată în domeniul serverelor, iar linia ei de produse este foarte limitată deocamdată. Sun are o mare varietate de produse, incluzând resurse software precum MySql şi Java, care pentru viziunea Cisco de „unified and cloud computing” ar reprezenta un impuls imens. Mai mult de atât, dispune de ingineri extraordinari care ar da o valoare importantă pentru Cisco şi ar reprezenta un factor istoric important în decizia de achiziţie a gigantului.
În oricare dintre variante, această achiziţie va schimba cu siguranţă viitorul computerelor şi a ceea ce va rula pe ele. IBM ar putea recâştiga dominaţia pe piaţa computerelor personale, iar OpenOffice ar putea deveni viitorul standard în aplicaţiile de birou. Cu siguranţă, prin Redmond vor trece câteva cutremure serioase.