Patch Linux pentru a evita patentele FAT
Un dezvoltator Linux a publicat un patch care ar putea fi integrat în kernelul sistemului de operare Linux, patch datorită căruia se va putea include și folosi sistemul de fișiere FAT în Linux fără a fi necesară folosirea metodelor acoperite de patentele deținute de Microsoft asupra acestui sistem de fișiere, evitându-se astfel plata taxelor pentru aceste patente.
Problemele legate de patentele deţinute de Microsoft asupra sistemului de fişiere FAT şi implicaţiile legale la distribuirea implementărilor Open Source a acestui sistem de fişiere inclusiv utilizarea lui sub diverse aspecte, au erupt în februarie anul curent când compania TomTom – un producător de dispozitive mobile de navigaţie – a fost dată în judecată de către compania Microsoft, aceasta susţinând că produsele GPS ale TomTom bazate pe Linux ar încălca câteva patente dintre care două ar acoperi caracteristici specifice ale FAT. Deşi disputa a escaladat la un moment dat, companiile se pare că au ajuns la o înţelegere, TomTom fiind de acord să elimine funcţionalităţile relevante din produsele legate de această dispută, dar în urma scandalului au rămas multe întrebări fără răspuns despre implicaţiile legale privind utilizarea FAT în soluţii Open Source.
Microsoft a susţinut că acest incident a fost unul izolat şi strict legat de încălcarea patentelor de către utilizatorii comerciali, neexistând planuri de a replica disputele juridice şi asupra utilizatorilor individuali de Linux.
Sistemul de fişiere FAT este implementat şi folosit la scară largă în diverse dispozitive mobile, la fel şi sistemul de operare Linux, un rezultat al utilizării acestui sistem de operare fiind reprezentat de necesitatea ca acesta să poată citi medii portabile formatate în FAT.
Fundaţia Linux a propus o soluţie viabilă dar implementabilă doar într-un interval de timp mai lung. Soluția propusă de FL este una destul de radicală dar ar elimina multe probleme: renunțarea de către implementatori/producători la sistemul FAT și crearea unui format standard independent pentru utilizare generală gratuită. Totuși, pentru moment nu se poate renunța foarte ușor la FAT, existând o necesitate clară pentru suportul FAT sub Linux.
Până la următorul pas major în acest domeniu, dezvoltatorii evaluează diverse metode tehnice prin care să se poată ocoli aceste patente, în acest timp, Open Invention Network – o companie de consultanță în proprietăți intelectuale, implicată și în promovarea Linux caută modalități prin care să poată invalida patentele.
Patentele în discuție, descriu tehnica folosită la implementarea „spațiului de nume comun pentru numele de fișiere lungi și scurte” („common name space for long and short filenames„). Aceasta este o metodă prin care se păstrează compatibilitate recurentă în schema de nume de fișiere folosită în MS-DOS când numele fișierelor nu puteau depăși 11 caractere și erau afișate în așa-numitul format 8.3 – opt caractere numele fișierului plus trei caractere extensia acestuia.
Andrew Tridgetell, unul dintre membrii principali din cadrul proiectului Samba, a publicat săptămâna trecută un patch care va modifica comportamentul implementării FAT în Linux, astfel că nu se vor mai genera amândouă numele de fișiere – lungi și scurte. În situația unde numele complet al fișierului încape în limita celor 11 caractere, sistemul de fișiere va genera numai numele scurt, iar când numele va depăși această lungime, se va genera doar numele lung, populându-se numele scurt (necesar) cu 11 caractere invalide, acestea fiind ignorate de către sistemul de operare.
„The claims of both of the VFAT patents involve the creation (or storing) of both a long filename and a short filename for a file. The patch only creates/stores either a short filename or a long filename for a file, but never both. The 11 bytes created by vfatbuilddummy83buffer() to pad the field for short filenames cannot be used to access the file, and contain bytes which are invalid in FAT and VFAT filenames, and therefore are not filenames as that term is and has been used in the technical community.„, a explicat Tridgell într-un mesaj adresat listei de discuții pentru kernelul Linux.
Fundația Linux a trimis către o examinare amănunțită de către avocați în drept asupra patentelor codul și procedura prin care acționează patchul lui Tridgell. Deși Fundația Linux crede în continuare cu tărie că patentele în discuție sunt invalide, susține majoritatea procedurilor care ajută dezvoltatorii comerciali Linux să evite riscurile confruntării cu Microsoft. Tridgell subliniază și faptul că divergențele privind patentele sunt foarte costisitoare, iar victimele pot ajunge și în fața Comisiei Internaționale a Comerțului (International Trade Commission), chiar dacă proprietățile pretinse nu sunt susținute legal.
Surse: arstehnica, wikipedia