Mozilla Firefox FX 3.6 alpha 1 primele impresii
Deşi Firefox 3.5 (fost Firefox 3.1) se află încă în stare beta, Mozilla lucrează deja la Firefox versiunea 3.6 cu nume de cod Namoroka (un parc naţional din Madagascar). Prevăzut pentru a fi lansat în prima jumătate a anului 2010, navigatorul va fi promovat sub denumirea Firefox.next (FX) în prisma noilor tehnologii care vor fi înglobate în această versiune. În scopul permanent de a duce Firefox pe noi trepte ale gloriei, partea cea mai importantă va fi reprezentată în continuare de viteză, în special prin îmbunătăţirea interfeţei cu utilizatorul, timpul de pornire şi navigarea tabulară. Un alt aspect care se vrea îmbunătăţit este integrarea mai bună cu Sistemul de Operare gazdă şi aplicaţiile web, la acestea adăugându-se noi facilităţi de personalizare şi administrare. Un nou mod de navigare bazată pe task-uri va capta atenţia utilizatorilor care pot deja testa un prim build publicat la începutul acestei luni, oferind prime impresii despre a ceea ce va aduce FX.
Dezvoltatorii Firefox ţintesc către o îmbunătăţire majora în procesul de pornire de sub 50ms, cerinţe mai reduse de memorie şi optimizări JavaScript ca şi obiective principale pentru viitoarea versiune a navigatorului. În combinaţie cu noua versiune a motorului de randare Gecko 1.9.2 (1.9.1 în Firefox 3.5), ne putem aştepta la o cursă a vitezelor de afişare care se va ţine între Google Chrome şi Firefox. Primul build al versiunii 3.6 oferă previzualizare pentru taburi, suportă transportarea de taburi individuale între ferestrele navigatorului şi facilitatea de a salva sau încărca un grup de taburi.
O nouă setare privind datele private va permite utilizatorilor să seteze sugestii pentru articolele din istoric precum şi la semnele de carte (bookmarks), aceste articole putând fi eliminate ulterior din bara de adrese fără a le şterge din sistem. Suportul extins pentru aplicaţiile web şi abilitatea de a salva pagini ca şi aplicaţii web vor oferi FX rolul de „itermediar între aplicaţiile web şi Sistemul de Operare al utilizatorului, conform afirmaţiilor Mozilla. FX se va integra în OS X Dictionary, meniul Services, AppleScript şi Keychain (pentru stocarea de parole), suportând deja în mod nativ Windows 7, Aero Glass şi Aero Peek.
FX va integra infrastuctura de comenzi Ubiquity, actualmente supliment experimental denumit Taskfox. Asemănător în principiu cu aşa-numitele Web Accelerators din Internet Explorer 8, Taskfox va extinde funcţionalitatea navigatorului prin folosirea de combinaţii de căutări generate de utilizator prin care vor realiza acţiuni comune precum maparea unei locaţii sau definirea unui termen fără a fi nevoie de vizitarea unui sait.
Personas este un alt proiect experimental care va fi integrat în FX şi va oferi suport pentru personalizarea facilă a interfeţei de utilizator fără a fi nevoie de cunoştinţe de programare. Firefox 3.6 va dispune şi de un nou portal about:me care va avea un rol central pentru personalizarea setărilor utilizatorului.
O altă îmbunătățire majoră va fi adusă de suportul animațiilor în interfața de utilizator prin platforma XUL și prin facilitatea de a a adăuga suplimente sau modifica tema fără a fi nevoie de repornire a navigatorului pentru aplicarea lor. De asemenea, un nou mod de administrare a identităților va personaliza comportamentul FX bazându-se pe istoricul personal și portalul about:me. Alte facilităţi noi aduse de FX vor include geolocaţia şi sincronizarea online pentru suplimente şi setări via Weave (pagina proiectului).
Build-ul alpha poate fi descărcat pentru încercare de aici, această versiune pre-beta purtând denumirea de „Minefield” în loc de Firefox pentru a indica starea de dezvoltare în care se află.