Fedora 11 e aici!
Ca întotdeauna, Fedora continuă să se dezvolte și să integreze cel mai nou software cu surse deschise.
-
Instalare automată a fonturilor și tipurilor MIME – PackageKit a fost introdus în Fedora 9 utilizatorilor ca o aplicație de gestionare a pachetelor independentă de distribuție. Capabilitățile sale au devenit mai vizibile odată cu Fedora 10, unde furniza instalare automată a codecurilor. Acum în Fedora 11, PackageKit extinde această funcționalitate cu abilitatea de a instala automat fonturi când este nevoie de ele pentru a vizualiza sau edita documente. Include și capabilitatatea de a instala manipulatoare pentru conținut specific când este nevoie. Acum se lucrează la capabilitatea de a instala aplicații automat când este nevoie de ele.
-
Controlul volumului – Până acum, utilizatorii Fedora trebuiau să regleze volumul din mai multe potențiometre pentru a ajunge la rezultatul dorit. Acestea erau toate disponibile în aplicația de control al volumului și aduceau de multe ori confuzie. PulseAudio permite unificarea controalelor de volum într-o singură interfață, lucru ce face setarea sunetului mai ușoară și fără bătăi de cap.
-
kernel modsetting pentru Intel, ATI și Nvidia – Fedora 10 a fost prima distribuție majoră care a adus funcționalitatea „kernel modesetting (KMS)” pentru a reduce timpul de pornire. Am spus atunci că vom adăuga suport îmbunătățit și pentru mai multe plăci video pe măsură ce progresăm. KMS a fost disponibil la început doar pe unele plăci ATI cards. Fedora 11 include suport pentru multe alte plăci, printre care Intel și Nvidia precum și alte plăci ATI. Deși nu este încă o acoperire completă, suportul KMS pentru plăci a crescut enorm.
-
Cititoare de amprentă – S-au făcut eforturi pentru a face citirea de amprente ușor de folosit ca mecanism de autentificare. E un chin să folosești acum cititoare de amprente și instalarea/folosirea fprint și modulul asociat pam ia mai mult timp decât ar trebui vreodată. Obiectivul nostru este să simplificăm acest proces furnizând în Fedora toate componentele necesare, împreună cu o configurație integrată frumos. Pentru a activa această funcționalitate, utilizatorul își va înregistra amprentele pe sistem ca parte a creării contului de sistem. După aceasta, se va putea autentifica printr-o simplă atingere. Acest lucru simplifică mult gestionarea identităților și e un pas mare spre evoluția mediului de lucru din Linux.
-
Sistemul IBus de metode de introducere a caracterelor – ibus a fost rescris în C și este noua metodă implicită de introducere a caracterelor pentru limbile asiatice. Permite adăugarea și eliminarea de metode de introducere dinamic, în cadrul unei sesiuni de lucru. Suportă chineza (pinyin, libchewing, tables), indic (m17n), japoneza (anthy), coreeana (libhangul) și altele. Mai sunt câteva funcționalități care lipsesc comparativ cu scim, așa că încurajăm testarea și raportarea de probleme precum și sugestiile de îmbunătățire.
-
Presto – În mod normal, când actualizezi un pachet în Fedora, descarci un pachet complet ce-l va înlocui pe cel vechi. În majoritatea cazurilor (în special în cazul pachetelor mari), multe date din pachetul actualizat sunt identice cu pachetul vechi, dar totuși descărcai tot pachetul actualizat. Presto îți permite să descarci doar diferența (o numim delta) dintre pachetul pe care îl ai instalat și cel la care vrei să treci. Acest proces poate reduce mărimea de actualizări descărcate cu de la 60% până la 80%. Nu este activat implicit pentru această ediție. Pentru a-l folosi, trebuie să instalezi plugin-ul yum-presto cu comanda
yum install yum-presto
.Pentru mai multe detalii vedeți pagina Presto (în engleză). -
Sistemul de fișiere ext4 – Sistemul de fișiere ext3 a rămas un standard matur în Linux pentru o lungă perioadă de timp. Sistemul de fișiere ext4 este o actualizare majoră care include un concept îmbunătățit, performanță și stabilitate și mai bună, suport pentru spațiu de stocare și mai mare și verificări foarte rapide ale sistemului de fișiere precum și ștergeri foarte rapide de fișiere. Este sistemul implicit de fișiere la instalări noi.
-
Consolă Virt îmbunătățită – În Fedora 10 și versiunile mai vechi, consola virtuală era limitată la o rezoluție de 800×600. În Fedora 11, obiectivul este să fie o rezoluție de minim 1024×768 de la bun început. Instalările noi de F11 oferă abilitatea de a folosi alte interfețe de dispozitive în mașina virtuală, cum ar fi o tabletă USB, pe care sistemul din mașina virtuală le poate detecta și configura automat. Printre rezultate se numără un cursor de maus care urmărește clientul local unu la unu și capabilități extinse.
-
MinGW (Compilator ce generează executabile pentru Windows) – Fedora 11 aduce MinGW, un mediu de dezvoltare pentru utilizatorii Fedora ce doresc să compileze programele pentru Windows fără a folosi Windows. În trecut, dezvoltatorii trebuiau să porteze și să complieze toate librăriile și uneltele de care aveau nevoie și acest efort era depus independent de fiecare dată. MinGW elimină duplicarea acestui efort de către dezvoltatorii de aplicații furnizând o gamă largă de librării și unelte de dezvoltare gata portate în mediul de compilare. Dezvoltatorii se pot concetra acum pe propriile lor aplicații.
Funcționalitățile descrise mai sus sunt doar câteva dintre schimbările majore din ultima ediție de Fedora. Pentru mai multe detalii, vă încurajăm să citiți notele asupra ediției incluse în Fedora 11 și disponibile și online în limba engleză.
Pentru detalii despre fiecare funcționalitate introdusă, vedeți http://www.fedoraproject.org/wiki/Releases/11/FeatureList.
Pe parcursul ciclului de lansare, s-au luat interviuri dezvoltatorilor funcționalităților noi din Fedora 11: http://www.fedoraproject.org/wiki/Interviews
Dacă preferați un tur în imagini, puteți vizita http://fedoraproject.org/wiki/Fedora_11_Screenshot_Tour .
Și acum putem trece la treabă!
Ia-ți Fedora 11, ediția Desktop acum pe un CD Live Instalabil
Acest CD e tot ce ai nevoie ca să încerci Fedora! Și dacă-ți place, instaleaz-o chiar de pe spațiul de lucru!
690MO în format ISO, 1 imagine CD-ROM pentru calculatoare compatibile Intel pe 32 de biți | Cum folosesc fișierul ăsta?
Sau treci la Fedora 11 de la o versiune mai veche de Fedora
3.5GO în format ISO, 1 imagine DVD pentru calculatoare compatibile Intel pe 32 de biți | Cum folosesc fișierul ăsta?
Alte opțiuni de descărcare
Preluare fedoraproject.ro sub licenţă creativecommons.org/licenses/by/2.5/