Curtea Constituțională declară legea privind stocarea datelor de trafic ca neconstituțională
În ceea ce mi se pare o decizie de necrezut, aflu azi că instanța constituțională românească “a decis că legea privind păstrarea datelor de trafic încalcă articolulul din Constițutie referitor la secretul corespondenței, excepție ridicată într-un litigiu dintre firma de telefonie Orange și Comisariatul pentru Societatea Civilă.”
Articolul 28 din Constituție spune:
” Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poștale, al convorbirilor telefonice și al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.”
N-aș fi crezut vreodată că prezenta Curte Constituțională să ia o decizie, care ar putea avea efecte atît de importante la nivel european, pentru că e bazată pe o directivă europeană. Sunt extrem de curios să văd argumentarea avută, că ar putea sa impună un precedent extrem de interesant în România, la fel cum deciziile Curții Constituționale germane au creat un drept specific (bazat pe interpretare) privind dreptul la confidențialitate și la viața privată a sistemelor IT. Pe de altă parte sunt uimit că argumentarea merge pe art 28 si nu pe art 26 care privește viața privată. De aceea ar fi extrem de interesantă argumentarea propriu-zisă a CC.
Atît articolul hotnews, cît și cel din Mediafax nu sunt complect corecte.
În primul rînd pentru că legea 298/2008 este în vigoare și își produce efectele încă din 15 Ianuarie 2009. Deși Guvernul s-a făcut că o suspendă, în fapt nu s-a publicat niciun act normativ în acest sens în Monitorul Oficial. Deci legea e în vigoare și, din cîte cunosc eu, a fost chiar folosită de organele de aplicare a legii în procesele penale.
În al doilea rînd, scrisoarea ONG-urilor către Avocatul Poporului a fost respinsă de acesta din urmă pe 10.02.2009. Cum opinia sa e obligatorie la orice caz în fata CC, sunt și mai curios să vedem argumentarea sa.
Deocamdată site-ul Curții Constituționale nu a publicat nicio informație în acest sens – cînd avem decizia o luăm și o comentăm.
Fără îndoială însă – e un pas înainte.
(știrea am aflat-o prima oară de la Max. Mersi :D)
Articol preluat de pe http://legi-internet.ro/ sub Licența Creative Commons BY-NC-SA 3.0 România
Această operă creată de Bogdan Manolea este licenţiată sub o Licenţă Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România Creative Commons.