Careul de aşi BSD
Rar se întîmplă să avem release-uri noi în acelaşi timp pentru toate variantele majore de BSD, dar săptămîna trecută s-a întîmplat. Au apărut FreeBSD 7.2, NetBSD 5.0, OpenBSD 4.5 şi DragonFly BSD 2.2.1. Un adevărat deliciu. Dintre toate, doar NetBSD a prezentat o versiune majoră, dar mult aşteptată.
Variantele BSD sînt, din păcate, prea puţin cunoscute în România. Cu atît mai puţin folosite. Ele nu beneficiază de marketingul agresiv pe care îl promovează, de exemplu, un Ubuntu (cum de altfel, nici Debian, părintele Ubuntu). Totuşi, ele nu numai că supravieţuiesc, dar, iată, aduc îmbunătăţiri constante, evoluează, iar din punctul meu de vedere în momentul de faţă nu există nici un argument logic pentru a folosi Linux în defavoarea BSD.
NetBSD este, prin excelenţă, sistemul de operare care rulează pe cele mai multe platforme hardware: 57 la număr. Din avantajele NetBSD enumerăm:
1. Cicluri lungi de suport şi compatibilitate cu versiunile anterioare. Unul din punctele forte.
2. Stabilitate. Cînd se evaluează un sistem de operare pentru servere care trebuie să ruleze ani de zile, aceasta este o cerinţă de bază. Un mare minus pentru Linux, exceptînd poate variantele comerciale enterprise.
3. Securitate. Primul pas pentru a obţine un sistem cît mai sigur este reducerea liniilor de cod. În Linux tendinţa a fost exact opusul, ceea a însemnat – poate – un plus pentru utilizatorii de desktop, dar şi multe bătăi de cap pentru administratorii de sistem. Prin tehnologiile ASLR şi elementele de securitate inspirate de PaX, NetBSD surclasează în momentul de faţă chiar şi marea „rivală”, FreeBSD.
4. Xen. Nu doar rulează pe NetBSD, dar rulează chiar mai bine (din punctul de vedere al stabilităţii), decît pe Linux.
5. Sistemul de fişiere. Deşi ZFS este, fără dubiu, pe primul loc, noul sistem WAPBL pare foarte promiţător conform testelor. Putem afirma că ext3 şi FFS+WAPBL sînt egale din punctul de vedere al stabilităţii şi performanţei.
6. Centralizarea codului sursă. Aici la OSN ne mîndrim cu faptul că sîntem o echipă deschisă, cu competenţe tehnice care ne permit să schimbăm lucruri mai puţin optime cu implementări proprii. Din cauza lipsei de coerenţă şi a centralizării prezente în mai toate distribuţiile Linux, NetBSD (şi orice BSD de fapt) reprezintă o alegere firească pe termen lung. Mult trîmbiţata sintagmă „Linux este un kernel , BSD este un sistem de operare” devine foarte adevarată în acest caz.
7. Documentaţia. Un mare minus pentru orice distribuţie Linux, poate mai puţin la distribuţiile comerciale enterprise, dar în mod cert, manualele de BSD ar trebui luate ca referinţă de orice dezvoltator.
Există şi cîteva „minusuri”:
1. Sistemul de pachete. O pleiadă de scripturi shell fără un API strict. Le poate fi iertat, căci nimic critic nu depinde de ele.
2. Lipsa update-urilor binare. O binecuvîntare şi un blestem în acelaşi timp. La OSN nu ne deranjează, dar poate reprezenta o adevărată bătaie de cap în sisteme heterogene. Linux a gîndit bine acest aspect (jos pălăria în faţa Debian şi a sistemului apt).
3. Java. Probabil ultima piedică în adoptarea NetBSD la scară largă. Linux şi Solaris sînt singurele alternative viabile.
Lucruri care, aici la OSN, ne plac în general la NetBSD:
1. Feelingul de Unix. NetBSD (şi orice BSD) este ca o gură de aer proaspăt în această lume dominată de GUI, efecte 3D şi alte cele.
2. Simplitate. Foarte important: putem întelege cum funcţionează sistemul în ansamblu, pe cînd, cu fiecare nouă distribuţie (sau release) Linux, e din ce în ce mai greu să întelegi ce se întîmplă sub „carcasă”. Un aspect deloc de neglijat din punctul de vedere al unui administrator de sistem sau al unui programator.
3. Comunitate. Garantat discuţii 100% tehnice. Fără ocolişuri, fără banalităţi. Nouă ne place. De asta avem nevoie.
Vă recomandăm să descărcaţi NetBSD de pe repository-ul OSN. Cine ştie, poate însemna un nou început pentru voi.
[pageview http://www.netbsd.org/~ad/50/img0.html „NetBSD 5.0” NetBSD]